maanantaina, joulukuuta 04, 2006

Sää yllätti toimittajat

Hyvä että tuli ensilumilla hiihdettyä, ei taida hiihtokelejä tulla vähään aikaan. Hiihtokisat on peruttu, mäkihyppyä hypätään sateessa, golfkettiä avataan Suomessa uudelleen joulukuussa. Jopa Alpeilta on pujottelukisat peruttu kun lunta ei ole - Alpeilla, joulukuussa! Jos jotain positiivista hakee, niin jokavuotinen kitinä suomalaisen hiihdon huippulupausten vähyydestä loppuu yhdessä hiihtokisojen kanssa seuraavan parinkymmenen vuoden aikana. Rukan laskettelukeskukseen pykätään keinolumetusjärjestelmää, jonka vedenkulutus vastaa keskisuurta suomalaista kaupunkia. Sitten kun tämäkään ei enää riiitä niin varmasti anotaan valtion tukea sähköjäähdytteisten sisälaskettelurinteiden rakentamista varten. Kyllähän joku kepulainen herää vuosittain vaatimaan hiihtoputkeakin johonkin päin Etelä-Suomea.

Kesällä oli Suomessa ennätysmäinen kuivuus. Viime kuukausi oli ennätysmäisen lämmin. Kaikkien aikojen (vuodesta 1861) 9 lämpimintä vuotta on mitattu viimeisen kymmenen vuoden aikana. Pahimmat tulvat sataan vuoteen tulevat Keski-Euroopassa parin vuoden välein. Otsonikato Etelämantereen yläpuolella on ollut ennätysmäinen taas tänä vuonna. Meksikonlahden hurrikaanisesonki oli viime vuonna ennätysmäinen. Ja niin edelleen ja niin edelleen.

Kainkahan kauan ihmiset ja ennen kaikkea toimittajat jaksavat ihmetellä ja uutisoida näitä "poikkeuksellisia sääilmiöitä". Skimbaamisen loppuminen ei ole suurin Alppien jäätiköiden sulamisen aiheuttama ongelma, vaikka niin saattaisi uutisten perusteella ajatella. Vakuutusyhtiöissä ei ihmetellä vaan lasketaan todennäköisyyksiä. Saksassa yksi tulva voi maksaa 15 miljardia euroa, useat vakuutusyhtiöt eivät enää myönnä Reinin laaksoon vakuutuksia lainkaan Alppien jäätiköiden sulamisen aiheuttaman Ison Tulvan riskin takia.

Reinin tai muiden Keski-Euroopan jokilaaksojen murheet eivät ole mitään verrattuna siihen kun Himalajan jäätiköt sulavat. Aluksi Gangesin, Induksen, Mekongin, Jangtsen ja Keltaisen joen virtaus kasvaa ja joet tulvivat, sitten joet hiljalleen kuivuvat. Jos niin käy, on kolmannes maailman väestöstä ilman makeaa vettä.

Mihin me tarvitsemme Ilkka Remestä kun vakuutusyhtiöiden todennäköisyyslaskelmat tai tutkijoiden ja Pentagonin ennusteet ovat paljon rankempaa luettavaa?

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Petomaanien ihailijana täytyy lisätä listaasi pelottava ajatus siitä jättimäisestä pierusta, jonka maapallo päästää ilmoille ennen kuolemistaan: kun Siperian suot sulavat.

Pingviinien ystävänä ajattelen myös heitä. Elämäni ihanimpia luontoelämyksiä (niitä ei ole paljon, sillä olen asfaltti-ihmisiä) on ollut uiskentelu Kapin niemimaalla Afrikan pingviinien kanssa.

Jussi kirjoitti...

Hahaa, tänään oli jo Suomen mäkihypyn päävalmentaja vaatimassa mäkihyppyä varten sisähalleja!

Siperian sulamisen pöhinä on niitä niin kutsuttuja palautevaikutuksia, jotka edelleen kiihdyttävät lämpenemistä. Toinen iso pöräys on merenpohjan metaaniklatraattien vapautuminen. Samaa kaasuahan se pierukin enimmäkseen on.

Anonyymi kirjoitti...

Mahtavaa! Sisähalli! Arvatenkin erotuksena ulkoilmahallista.

Anonyymi kirjoitti...

Et kai ole tuon hyppyrihallin kanssa ihan tosissasi. Siitä ei ole kuin 10 vuotta, kun pidin ajatusta kohtalaisen hyvänä vitsinä:

http://kasvi.org/index.php?95

T: J^3

Matti kirjoitti...

Jussi: "Samaa kaasuahan se pierukin enimmäkseen on"

Ei pidä aikkaansa, vaikka pieun haju on enimmäkseen metaanin aiheuttamaa. Suurin osa pierun kaasuista on näitä tuttuja ilmakehän alkuaineita, eli samaa kamaa, jota hengitämme.