sunnuntaina, kesäkuuta 03, 2007

Kontuun

Katsellessani Litukan mäen pieniä kujia ja mökkejä, hyvin hoidettuja pensasaitoja ja omenapuita, päässäni loksahti - Kontu! Kymmenen minuutin pyörämatkan päässä kotoamme, Tammelan ja Petsamon välissä on hobittila, jonne halusimme vaimon kanssa päästä lapsinemme.

Ryhdyimme siis siirtolapuutarhureiksi. Ajatus omasta palstasta ja mökistä syntyi vasta kuukausi sitten yllättäen, törmäsimme hyvään tilaisuuteen ja kerrankin toimimme ripeästi. Nyt pihassa kasvaa kukkien, marjapensaiden ja omenapuiden lisäksi yrttejä, tomaattia, salaatteja, kesäkurpitsaa, herneitä ja kaikenlaista muuta, joista pitää kysyä vaimoltani.

Mökin edellinen omistaja ehti hoitaa puutarhaa kolmenkymmen vuoden ajan rakkaudella ja puutarhurin ammattitaidolla, joten enimmäkseen ihailemme mitä kaikkea maasta nousee.

En ikinä ajatellut ryhtyväni mökkiläiseksi, sen verran mukavuudenhaluinen ja kaupunkilainen olen. Olen ihme kyllä ihan tohkeissani sisustamassa mökkiä, kitkemässa rikkaruohoja ja ajamassa nurmikoita. Vaimoni puolestaan ymmärtää yhtä sun toista puutarhanhoidosta, joka onkin enimmäkseen hänen vastuullaan. Mökille ajaa kotoamme pyörällä kymmenessä minuutissa, keskustaan on saman verran matkaa. Lapset ovat ottaneet paikan heti omakseen, esikoinen vaatii että muutamme mökkiin pysyvästi. Hobittimaiset mittasuhteet ovat pienille mieluisia, siirtolapuutarhamökkihän on kuin iso leikkimökki.

Siirtolapuutarha on selvästi ihan oma maailmansa, jonka säännöt ja sosiaaliset kuviot ovat vasta selviämässä. Olemme kuulleet kauhujuttuja espanjalaisen inkvisition kaltaisista senioreiden rangaistusretkikunnista, mutta toistaiseksi meininki on ollut tosi hyvä. Naapurustossa asuu sateenkaariperheitä, vanhoja mummoja ja lapsiperheitä - ja Sormusten Herra -faneja.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kuullostaa aivan ihanalta vapaa-ajanviettotavalta, mökki 10 minuutin päässä kotoa. Ei hikistä automatkustusta perjantairuuhkassa toiselle puolen Suomea, sydän syrjällään kauhistelua, miltä mökki talven jälkeen näyttää, eikä sukulaisia ja tuttavia, jotka majoittuvat päiväkausiksi täysihoitoon hoteisiinne. Onko teillä iso kasvimaakin, josta saatte kunnon sadon talven pitimiksi?

Jussi kirjoitti...

On siinä kaksi kasvimaata, joskaan ei sadolla ihan talvea selviä. Omenahillo ja viinimarjamehu eivät ihan heti lopu. Onnistuisikohan sikaritupakan viljely siellä...

Voi olla että joutuu kauhistelemaan, koska siirtolapuutorhamökit voivat liikkua roudan mukana. Se on kuitenkin melko harvinaista, eikä se möksän oikaiseminen mikään mahdoton homma ole.

On toi hobittimökkeily autottomalle ihan loistojuttu, kunhan Tre vielä hommaa keskustaan langattoman netin...