tiistaina, huhtikuuta 01, 2008

Ike, you´re fired!

Kokoomus ja Katainen saivat hässäkästä tarpeekseen ja ulkoministeri Kanerva sai lähteä. Kataisen päätös on sikäli kummallinen että vielä pari päivää sitten hän vakuutti täyttä luottamustaan Ikeen, joka sai "veljellisen ja vahvan tuen". Kataisen perustelut potkuille ovat periaatteessa pätevät: Kanerva oli luvannut olla aiheuttamatta kohuja ministeriaikanaan.

Tilalle on tulossa ilmeisesti Alex Stubb. Tässä tapahtuu joku kosminen oikeudenmukaisuus, sillä laskujeni mukaan Stubbin tilalle europarlamenttiin nousee loppukaudeksi Sirpa Pietikäinen. Ennen eduskuntavaaleja Pietikäinen jäi kiinni siirrettyään autoaan humalassa. Pietikäinen otti harvinaisen suoraselkäisesti vastuuta tapahtuneesta ja luopui ehdokkuudesta ja lähes varmasta kansanedustajan paikasta.

Vielä pari viikkoa sitten Kanerva oli käyttämässä elämänsä tilaisuutta pontevana ulkoministerinä. Ike oli tehnyt ozzyosbournemaisen comebackin huipulle, jossa hän olisi voinut päättää uransa tyylikkäästi. Nyt historiaan on jäämässä uransa pilannut likainen äijä. Jahka Tehtaankadun arkistot joku päivä avautuvat, voi Ikestä jäädä jälkipolville vielä paljon surkeampikin kuva. Toistaiseksi tarinat Kanervan neuvostodiplomaateille toimittamista nimilistoista ovat jääneet vaille vahvistusta.

Pietikäinenkin mokasi, muttei selitellyt. Pahinta suomalaisten miesten törttöilyissä ei ole itse toilailu vaan selittelyt. Rikosoikeuden asiantuntija, rikoksentorjuntaneuvoston puheenjohtaja Ari-Matti Nuutila jäi taas kiinni rattijuoppoudesta. Nuutila selitti että oli hirvikolarin jälkeen harhaillut metsässä ja alkanut siellä juopottelemaan. Hoh hoijaa.

Ikelle tutuissa urheilupiireissä on kuultu mitä uskomattomampia selityksiä. Martti Vainion piti ottaa vain vitamiinia, mutta talonmies Nyrönen piikittikin hormonia takapuoleen asuntovaunussa. Stig Wetzell oli saanut liikaa efedriiniä purukumista ja banaaneista. Dopinghiihtäjä Jari Isometsä kertoi olevansa "rehellinen Lapin mies, joka on tullut selittämään, miten asiat ovat".

Pahimmat selittelijät ottavat käyttöön runolliset ilmaukset ja ylemmät voimat. Mika Myllylän testamentti Suomen kansalle on toistaiseksi pahinta: "Vielä kerran korviini kantautuu tuon hiljaisen Tervanevan mystinen kutsu. Nöyränä, kiitollisena ja yksinäisenä vaellan sinne nyt
vastatuulessa viimeisen kerran takaisin, polvistun, myönnän tappioni ja pyydän sielulleni rauhaa."

Toivottavasti Ike saisi rauhoittua jossain ja jättää enemmät selitykset väliin.

edit:
Kokoomuksen tiedotustilaisuudessa uusi ulkoministeri Alex Stubb oli hyvin vakuuttava. Suomessa Katainen on ollut jo jonkun aikaa ainoa nuori mies politiikan huipulla. Hänen ansiokseen pitää sanoa selkokielisyys. Nyt seuraksi tulee Stubb, joka on tässä asiassa vielä parempi. On ilo nähdä vaihteeksi selvää suomen (ruotsin, englannin, ranskan ja saksan) kieltä puhuva ministeri.

2 kommenttia:

Jaakko H. kirjoitti...

Onnistuit blogipostillasi välittämään tiedon tänne Vossinktoniin ennen. Ka, perskule! Mielenkiintoisia reaktioita meedioissa, näyttää.

Alexissa on paljon erittäin tervetullutta. Olen pitkään ihaillut suuresti sitä miten systemaattisesti hän on jaksanut pitää blogiaan, miten hyvin hän on purkanut auki tekemisiään ja viimoisen noin vuoden aikana osallistua myös kommenttikeskusteluun (avattuaan bloginsa kommentit). Erittäin tervetullutta avoimuutta ja keskustelevuutta. Ja vielä fiksusti perusteltuja mielipiteitä (oli niistä samaa mieltä tai ei).

Jussi kirjoitti...

Ajan hermolla :-) Onnistuin aprillipilailemaan parille kaverille että Marja Tiurasta tulee uusi ulkoministeri. Olihan se kieltämättä aika julma pila.
Saa nähdä nuousevatko ihmisoikeudet Stubbin myötä enemmän Suomen ulkopolitiikan agendalle.