keskiviikkona, lokakuuta 29, 2008

Kymmenen syytä vihata powerpointia

Jos paholainen on olemassa, hän käyttää powerpointia. Jos Stanley Cubrickin elokuva Kellopeliappelsiini päivitettäisiin 2000-luvulle, siinä kidutettaisiin entistä huligaania pakottamalla tämä katsomaan loputtomia powerpoint-esityksiä jostain organisaatiomuutoksesta. Musiikkina olisivat Beethoovenin yhdeksännen sijaan Nokia tune ja Wintoosan avautumisääni. Powerpoint-esitysten katsominen on haitallisempaa aivotoiminnalle kuin unettomuus, tai iskelmien ja Matti Vanhasen yhtäaikainen kuunteleminen. Legendan mukaan vesijohtojen lyijy tylsistytti antiikin roomalaisten mielet ja johti imperiumin luhistumiseen. Epäilen powerpointin olevan vielä pahemman uhan sivilisaatiollemme.

Olen aina tuntenut suurta vastenmielisyyttä powerpoint-esityksiä kohtaan, nyt vasta keksin miksi:

1. Powerpoint tappaa kontaktin esiintyjän ja yleisön välille. Kalvojen tykittäjä katsoo kuulijan sijaan läppäriään tai kangasta. Harva asia on kulttuurisamme epäkohteliaampaa, kuin olla katsomatta keskustelukumppaniin. Powerpoint-kelmujen ääneen lukeminen poistaa suurimman osan sanattomasta viestistä, eli olennaisen.

2. Dataheittimen valokeilassa tervekin ihminen näyttää sinertävältä zombielta.

3. Tilanne, jossa yksi paapattaa seinälle tykitetyn tekstin edessä, ei ole tasa-arvoinen vuorovaikutustilanne, eikä johda keskusteluun. Viimeisen kysymysmerkkikalvon kohdalla on yleensä aika hiljaista.

4. Kaaviot ja käppyrät pakottavat ajattelua valmiisiin muotteihin. Asioita yritetään änkeä luonnottomiin hierarkiakaavioihin sen sijaan että selitettäisiin oikeasta elämästä olevin esimerkein tai vertauskuvien ja tarinoiden avulla.

5. Animaatiot. Juuri powerpoint-kurssilta tulleet piinaavat kuulijoitaan vilkkuvin ja pyörivin efektein.

6. Ihmiset osaavat lähes aina puhua ymmärrettävästi, mutta sama ei päde kirjoittamiseen. Kun ihmiset kirjoittavat asiansa PP-pointeiksi, substantiivit ja predikaatit häviävät, yhdyssanavirheet ja ammattijargon tulevat mukaan kuvaan.

7. Häkkyrät etäännyttävät tunteista ja intuitiosta, asioista joiden perusteella teemme elämämme viisaimmat päätökset.

8. Opin uusia asioita paremmin kuuntelemalla ja keskustelemalla kuin lukemalla. Maanantaina osallistuin Keskusjärjestö tutuksi powerpoint-päivään, josta jäi päällimmäiseksi vihamielisyys jäsentämättömän infosälän pakkosyötöstä.

9. ”Tekniikka ei toimi.” Tämän selityksen on jokainen powerpointin uhri kuullut lukemattomia kertoja. Ihmiset eivät osaa laittaa johtoa läppäriin, painaa Fn- ja F8-näppäimiä yhtä aikaa, tykki ylikuumenee tai johto puuttuu.

10. Comic sans script. Vielä löytyy niitä ryökäleitä, jotka käyttävät rikoksentekovälineenään Comic sans –fonttia. CSC:n käyttö on kiellettävä, edes lastemme tähden!

8 kommenttia:

Niklas Vainio kirjoitti...

Powerpoints don't kill people. People kill people.

Ei vika ole välineessä vaan esiintymistaidottomissa mumisijoissa, jotka eivät ole miettineet viestiään. Ei riitä, että luennoitsija sylkäisee omat muistiinpanonsa kalvoille ja käy esilukemassa ne kuulijoille (jotka osaisivat lukea itsekin). Usein aihe kuitenkin vaatii jotain havaintoaineistoa - vaikka sitten tilaston tai organisaatiokaavion, jos niistä halutaan kerran puhua.

Ehkä vika on opetuksessa? Puhetaitoa pitäisi opettaa jo lastentarhassa (pistäpä ehdotus eteenpäin!)

Ks. esim. tämä powerpoint:
http://www.slideshare.net/thecroaker/death-by-powerpoint

Tai tämä:
http://www.oculture.com/2008/02/lawrence_lessigs_last_speech_on_free_culture_watch_it.html

Anonyymi kirjoitti...

No power, no point.

Jaakko H. kirjoitti...

Jep, jep.

PowerPoint & "The Columbia Shuttle Disaster" (BBC)

ja samasta aiheesta:

"PowerPoint Makes You Dumb" (NYTimes). .. Mitä lainaava mainio blogikommentti ja hyviä kommentin kommentteja täällä.

Anonyymi kirjoitti...

Olen aloittanut kolme esitelmää tänä vuonna ilmoittamalla, että luotan itseeni en tekniikkaan, joten joudutte keskittymään siihen mitä puhun...

-veikko

Jussi kirjoitti...

Suomalaisten powerpoint-intoiluun saattaa vaikutta se, ettemme tiedä paremmasta. Julkisen puheen perinteemme on kurja eikä siinä eroteta puhetta ja esitelmää. Julkista puhumista inhoavalle powerpoint tarjoaa syyn välttää kontaktia yleisöön.

Kiitos Jaakko mainioista linkeistä!

Jussi kirjoitti...

Niklas, antamasi esimerkit ovat kyllä aika vastaansanomattomia.

Powerpointia voisi siis käyttää hyvään? Vähän niin kuin Boromir halusi käyttää Sormusta hyvään... kenties.

Anonyymi kirjoitti...

Jätkä on fiksumpi kuin Stubb, kymmenen kolmen sijaan!

Lue http://www.presentationzen.com/ tai sama kirjana ja valaistu. Toimii, testattu myös esimiehellä.

psoeda kirjoitti...

Itsekin olen sitä mieltä että sieltä läppärin ja kankaan välistä löytyvä zombi on yleisesti hyvin huonosti esiintyvä zombi, jolla ei ole taitoja ottaa yleisöä haltuunsa.

Ja todellakin, Ban Comic Sans!
(bancomicsans.com)