lauantaina, lokakuuta 16, 2010

Diletantin terveysteesit

Varoitus: tämä on kansalaisjournalismia, vastuu siirtyy lukijalle.

Laihduttaminen on ylimainostettua, jopa vaarallista. Vaaka ei kerro totuutta. Huono kunto lisää kuoleman riskiä paljon enemmän kuin ylipaino. Laihduttamisen sijaan pitäisi pyrkiä elinvoimaan ja tyytyväisyyteen.

Laihdutuskuurit pitäisi kieltää

Tästä olen mouhonnut jo aikaisemmin. Nopea painonpudotus on helvetin epäterveellistä. Nopeasti ja kuuriluonteisesti pudotettu paino tulee takaisin 90 % todennäköisyydellä kahden vuoden sisällä. Tilanne ei ole kuitenkaan sama kuin ennen kuuria, elimistön koostumus on todennäköisesti muuttunut huonompaan suuntaan. Laihduttaessa hävinneen lihaskudoksen tilalle on tullut rasvakudosta ja elimistöä on treenattu aiempaa tehokkaammaksi rasvan kerääjäksi.

Oma lajinsa on painijoiden ja muiden kamppailu-urheilijoiden harrastamat nopea painonpudotus, joka on varsinkin nuorille todella vaarallista.

Liikunta ei laihduta, mitä sitten?

Liikunnan lisääminen ei juuri laihduta. Tiede-lehdessä 4/2010 oli loistava artikkeli treenaamiseen liittyvistä myyteistä. Yhtenä aiheena oli se, miksi liikunta ei laihduta. Yhden viinerin kalorien kuluttamiseksi pitäisi kävellä reippaasti 7-8 kilometriä, reilu tunti. Kulutuksen lisäämisen vaikutus on marginaalinen verrattuna ruokavalion muuttamiseen. Lisäksi kova treeni lisää ruokahalua.

Tämä ei ole pääsia. Liikkumalla lähtee suhteellisen vähän rasvakudosta, mutta se onkin enimmäkseen sitä pahinta laatua, sisäelinrasvaa vyötärönseudulta. Liikkuva ihminen voi nauttia elämästä enemmän, hän on virkeämpi, jaksaa leikkiä, pelata, sekstailla tai tehdä mitä huvittaa.

Paino ei ratkaise vaan koostumus

Lihavuus ei tarkoita sitä että ihminen olisi huonokuntoinen. Aerobisella kunnolla ei ole mitään tekemistä rasvakudoksen määrän kanssa. Aerobinen kunto, eli elimistön kyky kuljettaa happea lihaksille, on hyvä juttu. Lihasvoima on yhtä hyvä. Voima ja aerobinen kunto vaikuttavat kumpikin itsenäisesti terveyteen.

Lihas painaa enemmän kuin rasvakudos joten vaaka ei kerro oleellista terveydestä. Jojolaihdutus on pahin tapa muuttaa kehonsa koostumusta huonompaan suuntaan. On järjetöntä pilata maksansa ja hukata rahansa laihdutusfirmojen pussiruokiin. Pysyvät painon muutokset tällaisilla konsteilla ovat tosi harvinaisia. Bisnes loppuisi äkkiä, jos ihmiset kevenisivät pysyvästi.

Nautiskelun maksimointi

Herkuttelu on terve piirre ihmisessä. Hyvä ruoka hyvässä seurassa on yksi suurimpia syitä elää. Herkkusuuna haluan nauttia täysin siemauksin hyvästä oluesta tai illallisesta, enkä passaa yhtään tarjottua suklaakakun palaa. Haluan silti mahtua vaatteisiini ja jaksaa vetää leukoja. Kaikkea ei voi saada, mutta ainakin pitää yrittää.

Tämä tarkoittaa sitä, että perusmässyt ja tissuttelu pitää jättää väliin voidakseen herkutella ja juoda kunnolla. Tämä on vaikeaa, sillä huoltoasemalta, postista tai edes rautakaupasta ei nykyään pääse ulos ilman, että kassalla tuputetaan huonoa suklaata ja irtokarkkeja.

Painonhallinnan kannalta ei ole niin ratkaisevaa, onko valinnut rasvasodassa kevyttuotteiden vai vähähiilihydraattisen rintaman. Pääasia on, ettei syö esimerkiksi ranskalaisia perunoita, joissa on pirusti sekä rasvaa että hiilareita. Ei siksi että ne lihottavat, vaan siksi että ne ovat pois todellisten herkkujen syömisestä!

Ei kommentteja: