perjantaina, joulukuuta 09, 2011

Convict conditioning – linnakundin kuntoilukapina

Sinua on kustu silmään. Heitä salikortit, lisäravinteet ja kuntoiluvälineet roskiin. Unohda kaikki mitä olet kuullut saliharjoittelusta ja venyttelystä. Pitäisikö uskoa ennemmin entistä linnakundia kuin kuntosaliohjaajia ja kuntoiluguruja? Ainakin kannattaa kuulla, mitä konnalla on kerrottavanaan. 

Viime vuonna ilmestynyt Convict Conditioning sisältää kuntoilubisneksen kannalta vaarallisia ajatuksia. Se väittää että parhaat treenit eivät vaadi paljoa aikaa, kalliita välineitä, hienoja vaatteita, lisäravinteita tai kuukausimaksuja. Kirjoittaja Paul Wade pilkkaa armotta bodareita, hyödyttömiä pumpattuja lihaksia ja ulkonäköön keskittyvää treenaamista.

Terveysjulkaisut ja naistenlehdet ovat opettaneet meille tietyt perustotuudet liikuntaravitsemuksesta ja voimailusta. Convict conditioning kehottaa unohtamaan ne kaikki:

·      nosta painoja
·      tee kymmenen sarjoja
·      venyttele paljon
·      syö paljon pieniä aterioita
·      jätä pois herkut ja hiilihydraatit
·      syö paljon proteiinia
 
Linnakundi Wade rusikoi erityisesti lisäravinteet ja vallalla olevan proteiinivillityksen. Hän perustelee kantaansa terveellä järjellä ja tutkituilla terveyssuosituksilla: lihaksisto ei tarvitse normaalin ruokavalion lisäksi lisäproteiinia. Gorillat ja härätkin kehittävät valtavan lihasmassansa syömällä ruohoa.

Wade ei ole yksin kuntosalivastaisen sanomansa kanssa. Hän kuuluu samaan henkiseen koulukuntaan kuin muodikkaat spartalaiset treenit, CrossFit ja Bronxista leviävä ghettotreenivillitys. Suomestakin alkaa löytyä alan huippuja ja harrastajien pieniä, koruttomia treenisaleja, joista löytyy järkyttävän kovakuntoisia miehiä ja naisia. Näillä saleilla on otettu käyttöön vanhoja harjoituksia, joiden tärkein apuväline on painovoima. Entisaikojen uskomattomia voimamiehiä on vieläkin olemassa. Jos haluat nähdä mihin ihmiskeho pystyy, kannattaa mennä katsomaan Tukholman sirkuskoulusta valmistuneen jonglööraavan voimamiehen Matias Salmenahon esitystä.

Jo muinaiset kreikkalaiset

Matkalle vanhan koulukunnan voimailuun lähdetään, tietysti, antiikin Kreikasta. Wade kehottaa katsomaan antiikin patsaiden voimakkaita ja sopusuhtaisia vartaloita, jotka veistettiin yli kaksi tuhatta vuotta ennen lisäravinteiden, säädettävien käsipainojen ja kuntosalien keksimistä. 1900-luvun vaihteen kuuluisien voimamiesten harjoittelumenetelmä (eng. calisthenics) perustui antiikin aikaisiin harjoituksiin joissa tavoitteena oli kauneus  kallos ja voima sthénos.

Waden teksti on jouhevaa amerikkalaista machokieltä, josta tulee mieleen Jari Sarasvuon taannoin lanseeraama konttorirottien kuritusohjelma Fight Club. Jos ei anna aksentin häiritä, voi todeta itse asian olevan erinomaisesti kerrottu ja kuvitettu. Fysiologiaa, liikeratoja ja historiaa esitellään kolmisensataa sivua, kyseessä ei ole todellakaan nippu nopeita voimailuniksejä.

Convict Conditioning ihannoi voimaa ja terveyttä, muttei isoja lihaksia. Luonnolliset liikeradat ja nivelten voima ovat kunniassa. Tavoitteena ovat elinikäinen voima ja erityisesti tuki- ja liikuntaelimistön terveys. Tätä kuvastaa se, että Waden mukaan voimamiehen tärkein liike on silta. Siltaliikkeitä ei tee kuntosaleilla tai liikuntatunneilla juuri kukaan, joogassa voimistelussa ja pilateksessa ne ovat perusasia.

Kuusi liikettä suljetulta osastolta

Kirjan kirjoittaja Paul Wade kertoo olevansa parikymmentä vuotta lusinut linnakundi ja itseoppinut kunto-ohjaaja. Oppinsa hän sanoo ammentaneensa vankiloissa muun muassa vanhoilta voimamiehiltä, voimistelijoilta, joogaajilta ja painijoilta. Riippumatta siitä onko kirjoittaja todellinen vai fiktiivinen henkilö, on ajatus kiven sisällä perimätietona säilyneistä vanhoista viisauksista kiehtova. Vankiloissa on vedetty vähintään yhtä paljon huumeita kuin leukoja, mutta on varmasti ollut eduksi. Kuntosalilaitteita alkoi ilmestyä vankiloihin vasta 1970-luvulla, mutta voimaharjoittelua on ollut niin kauan kuin vankiloitakin.

Linnakundin treeniohjelman ydin on kuusi liikettä: punnerrus, silta, kyykky, leuanveto, käsilläseisonta ja vatsalihasliike. Jokaisesta liikkeestä esitellään kymmenen eri versiota, joista helpoimmat käyvät jopa rapakuntoiselle konttorirotalle. Vaikeimmat versiot vaativat epäinhimillisiä, sirkuksen voimamiehen voimia ja lihastasapainoa. Kirjassa väännetään kalterista, että vasta helpomman liikkeen riittävien toistojen jälkeen saa kokeilla vaikeampaa. Näin harjoittelija pysyy nälkäisenä ja edistyminen ei tyssää hätäilyyn.

Linnakundin treeni ei vaadi paljoa aikaa, sillä liikkeet ovat kahvakuulaliikkeiden tapaan hyvin kokonaisvaltaisia. Kuntosalilaitteessa on mahdollista eristää harjoitus hyvin kapeaan lihasryhmään, mutta esimerkiksi sillassa joutuu töihin yli sata kehon kuudestasadasta lihaksesta.

Linnakundi vastaan konttorirotta

Kuulostaa hyvältä, mutta miten on käytännön laita? Itse olen mukavuudenhaluinen, herkuille perso konttorirotta. Harvakseen ostetut salikortit ovat jääneet puoliksi käyttämättä. Olen yrittänyt pitää itseäni jonkinlaisessa kunnossa pendolinon, konttorituolin ja lasten harrastusten välisessä kapeassa raossa. Minulle on monen kohtalotoverin tavoin langetettu pitkä tuomio näyttöpäätetyötä ja infoähkyä. En usko että kukaan selviää terveenä tästä kakusta ilman säännöllistä treeniä.

Pelastukseni ovat olleet kahvakuulat ja pätevä osteopaatti. Leuanvedot ja punnerrukset ovat minulle tuttuja, kyykkyjä tehdessä on laitettava musiikkia kovemmalle peittämään keski-ikäisten polvinivelten rutinaa. Sen sijaan tärkein liike, silta, on täysi mahdottomuus. Huomaan järkytyksekseni laiminlyöneeni tärkeimmät lihakset kehossa, ne jotka tukevat selkärankaa ja mahdollistavat sen liikkuvuuden.

Kuuden liikkeen eri versiot tuntuvat heti järkeviltä ja liikeradat luontevilta. Helpommista liikkeistä tulee himo päästä kokeilemaan vaikeampia. En koskaan oppinut kärrynpyörää tai käsilläseisontaa lapsena, mutta voitonriemu pää alaspäin työhuoneen ovea vasten on sitäkin suurempi.

Linnakundin treenit sopivat lapsiperheelliselle kuin marjasose silmään. Harjoitukset ovat lyhyitä, ytimekkäitä ja tehokkaita. Pikkukakkosen puolituntinen riittää hyvin kokonaisvaltaiset treenin tekoon. Matka kohti siltaa on nyt alkanut lantionnostoilla selinmakuulta. Tie on pitkä, mutta tässähän on koko elinkautinen aikaa!

5 kommenttia:

Jenni kirjoitti...

Kokeilin välittömästi siltaa ja päälläseisontaa perheen äimistellessä ympärillä. Päk tu peisiks.

Jussi kirjoitti...

:-) Hiljaa hyvä tulee.

Matti kirjoitti...

Tässä nää tummat sankarit. http://www.youtube.com/watch?v=r65RBDeLvGY&feature=g-all

Jussi kirjoitti...

Huhu huh. Ja tossa menee tankoreenit jo kikkailun puolelle: http://www.youtube.com/watch?v=o9L0oprlB3Y&feature=related

Anonyymi kirjoitti...

Jos koet, että sinulta liikenisi vielä muutama tunti viikossa aikaa, suosittelen boulderointia. Kiipeily + convict conditioning 1&2 = Todella voimakas toiminnallinen fysiikka.