torstaina, heinäkuuta 20, 2006

Politiiikkaa jazzikansalle

Puoluejohtajat juubailivat jazzikansalle Porissa leppoisaa kesäpolitiikkaa. Kovia avauksia tai vaaliteemoja ei pahemmin kuultu. Ei se mitään, PK-sektori paljastaa ensi puolueiden vaaliteemat seuraavissa eduskuntavaaleissa:

Kokoomus esiintyy ympäristöystävällisenä työväenpuolueena. Mennään hanakasti sekä oikeistodemareiden että vihreiden kalavesille. Viherpesun ytimenä on "kaikki mitä vihreilläkin ja ydinvoimala kaupan päälle". Kampanja tulee olemaan pätevin ja tulostakin tulee myös. Kokoomus menetti valta-asemansa Niinistön aikana eläkeläisäänestäjien karkaamiseen demarileiriin. Mitenkähän siloinen Jyrki-Boy vakuuttaa uudestaan mahtavat seniorit?

Kepulla on hätä kädessä kun kokoomus hengittää niskaan gallupeissa ja kenttä vaatii kovia toimia. Tulemme näkemään kovia heittoja ja viime hetken änkyröintiä tyyliin "Muut puolueet aikovat pakkoliittää kotipitäjäsi, vain Kepu voi pelastaa." Kepun on pakko ottaa kovat keinot käyttöön, vaikka hallitusmahdollisuuksienkin uhalla. Vanha kepulikonsti on puhua virallisesti yhtä ja kylillä toista. Matti yrittää hoitaa valtionhoitajapuolen ja Mauri sekä uusi puoluesihteeri Iso-K puuhaavat pahoina poliiseina.

Eero Heinäluoma on varovainen mies ja SDP on taas kerran "varma valinta". Sama juliste, slogan ja ajatusmaailma: maailma on valmis, SDP on sen rakentanut, vastustetaan maailman muuttumista ja saavutettujen etujen menettämistä, housut kintussa ja laput silmillä status quon puolesta. SDP on vahva eläkeläisten puolue ja siinä ei ruveta hötkyilemään. Pääviestinä sinänsä toimiva ja Eerolle sopiva pelottelu hyvinvointipalvelujen yksityistämisestä ja alasajosta: "Ne muut aikovat yksityistää vanhainkodit, vain demariin voit luottaa."

Krisuilla olisi paljon toimintatilaa arvokonservatiivien parissa kun Kepu on kaupunkien valloituksessaan lipsunut koti, uskonto ja isänmaa -linjaltaan. Punamultahallituksen esityksissä mm. hedelmöityshoidoista on ollut raamattuvyöhykkeen tukijoukoille ehkä liikaakin nieltävää. Tähän saumaan krisujen kannattaisi iskeä.

Vihreillä on menossa kasvojenkohotus ja asiallistuminen, keski-ikäistyvällä puolueella alkaa olla jo pitkän linjan äänestäjiä. Entinen symppispuolue on kärsinyt hörhöilykohuista ja vastustajat virittelevät sellaisen ensi vaaleihinkin, kenties vihreiden suosiollisella avustuksella. On ollut kettutyttöjä, hamppunuorisoa, joka vaalien alla jotain. Jos vihreät ottavat aloitteen omiin käsiinsä ja keskittyvät siihen missä ovat uskottavimpia, voi tulosta tullakin.

Vasemmistoliitto ei romahda mihinkään. Demareiden politiikan; veronalennusten, varallisuusveron poiston ja lakonmurtamislain jälkeen vasemmalla on enemmän elintilaa kuin koskaan. Vasureiden äijäköörillä ei ole enää juuri naisia ihmiskilpinään, Suvi-Anne ja Anne Huotari saivat tarpeekseen machoilusta ja pelailusta ja Outi Ojala jää eläkkeelle.

RKP kurvaa Stefu Wallinin johdolla oikealle, sieltä ei mitään työvänporvarihöpinää tulla kuulemaan. Eturyhmä- ja kielipolitiikka sen kun tiivistyy. Stefu on poroporvariudellaan vakuuttan vanhan rahan sponsoripiirit, mikä hidastaa puolueen hiipumista sukupuuttoon.

Perssuomalaiset yrittävät paikata Tonyn krapulointia kansalaisten kiihtyneellä EU-vastaisuudella, mutta kun Soinia ei voi kloonata joka vaalipiiriin, jää tulos laihaksi.

Eiköhän ne siinä olleet, odotellaan sitten vain vaalikeskustelujen alkua.

Ei kommentteja: