tiistaina, maaliskuuta 06, 2007

Kokoomuksen piinaviikko

Johan on alkanut tulla vipinää vaaleihin. Välillä kävi suorastaan sääliksi politiikan toimittajia, Heidi Hautalan ja Lipposen sanailun jälkeen ei ole ollut viikkoihin juuri mitään uutisoimisen arvoista.

SDP ja SAK virittivät vastakkainasettelua vastakampanjoillaan, joista jälkimmäisen tv-mainokset herättivät niin paljon kohua että ne piti vetää pois jo kampanjan alkumetreillä. Tyylilajiltaan mainokset edustivat Suomessa toistaiseksi tuntematonta poliittista satiiria, eikä aika ollut kypsä nytkään. Pahennusta herättäneen mainoksen mieltä kuohuttavin kohta oli ruuan mässyttäminen, joka pahoitti mieliä niin Hesarin pääkirjoitustoimittajien, demareiden kuin porvareidenkin keskuudessa. Sitä en kyllä ymmärrä, miten joku bongaa mainoksesta suomalaisen perheyrittäjän.

Kokoomuksen puoluetoimistolla ei kauaa ehditty riemuita nousseista kannatusluvuista kun ikäviä uutisia alkoi ropista. Ensin Jyrki Katainen joutui selittämään kansanedustaja Petri Salon kommentteja työhaluttomista ja huumeita käyttävistä somaleista. Seuraavaksi Kimmo Sasi kolaroi autollaan ja on nyt epäiltynä kuolemantuottamuksesta ja liikenteen vaarantamisesta. Epäilyt ovat aika kovia kun on kyseessä perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja.

Nyt on Katainen itse joutunut syytetyn penkille, äskeisessä ajankohtaisessa kakkosessa toimittaja Juha Ristamäki tivasi Kataiselta, miksi tämä oli esittänyt puolueensa piirikokouksessa väärennettyjä kokouspöytäkirjoja ja puhunut poliisikuulustelussa palturia. Ristamäen jälkeen vielä imagotutkija arveli Kataisen puhtoisen imagon vaurioituneen. Siilinjärven kokoomusnuorten pöytäkirjat olivat osoittautuneet väärennetyiksi mutta syytteitä ei aikanaan nostettu. Siilinjärven kokoomusnuorten kokouspöytäkirjojen puutteellinen oikeellisuus ei nyt ole mikään raskaan sarjan uutinen, mutta moka oli tapahtunut ja se tuli esiin pahaan aikaan.

Kataisen tilanne puoluejohtajana on ollut hankala. Edeltäjä Ville Itälä ei koskaan selviytynyt päivänvaloon Sauli Niinistön varjosta, joka on yltänyt Kokoomuksen ylle Luxemburgistakin asti. Niinistö on puolueelleen sekä tähti että rasite. Hän on Kokoomuksen ja Suomenkin mittakaavassa huippusuosittu poliitikko, mutta sössi jahkailullaan yhden puolueensa presidentinvaalikampanjan, eivätkä hänen jälkeisensä puheenjohtajat ole saaneet työrauhaa tai uskottavuutta kenttäväen odotellessa Saulin toista tai kolmatta tulemista.

Kataista on käynyt sääliksi, häntä on pojateltu ja hänelle on naureskeltu vaikka hän on ollut puolueensa menestyksekkäin puheenjohtaja pitkään aikaan, eikä hän ole varsinaisesti mokaillut. Saa nähdä toteutuvatko imagomiesten epäilyt Kataisen julkisuuskuvan tahriintumisesta ja miten kilpailijat tähän mutakokkareeseen tarttuvat.

Ainakin tiedän miltä Kokoomuksen vaalitoimistolla on tällä viikolla tuntunut, olin itse viime vaaleissa Uudenmaan vihreiden vaalipäällikkönä pahimpien huumekohujen ja Hjallis & Merikukka -hässäköiden aikana. Välillä uskon horjuessa ja kakan lentäessä meinasin vastata puhelimeen: "Uudenmaan pilvenpolttajat ja avionrikkojat."

Tsekkaa myös SAK:n funkahtava vaalimainos vuodelta 1999

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Viime vaaleja muistellessa on tosiaan helpottavaa, että tämän kampanjan aikana Vihreät ovat toistaiseksi säästyneet loanheitolta. Luurankoja ei ole tupsahtanut esiin. Muiden piinaviikoista ei kannata tuntea vahingoniloa, koska ei koskaan tiedä varmasti, mitä eteen tulee, ennen kuin vaalit ovat ohi. Näin ehdokkaana sitä huomaa välillä miettivänsä hysteerisesti, onko itse joskus menneisyydessään tehnyt jotain outoa, josta joku voisi vääntää lööpin. En ole vielä keksinyt, mitä se olisi.

Onnistuin sohimaan omassa blogissani kokoomusta Petri Salo -casesta sen verran, että nyt anonyymit kommentaattorit heittelevät sentyyppisiä totuuksia kuin "somalikulttuuri on sairas" jne.

Vihreiden kampanjablogissa puoluesihteeri Ari Heikkinen totesi, että hän ei vastaa anonyymien puskasta-ampujien kommentteihin. Se kuulostaa järkevältä periaatteelta, mutta aion kuitenkin vastata blogiini hyökänneille hurmahengille muutamalla argumentilla.

Jussi kirjoitti...

Jep, sen verran on kilometreja takana vaalihommissa että vahingoniloon tai turvallisuuden tunteeseen en aio minäkään langeta.

Olen melko varma että Vihreitäkin odottaa vielä joku kakkakepponen ennen H-hetkeä. Näin on ollut joka vaaleissa: on leimattu kettutytöiksi, oikeiston käsikassaraksi ja välillä huumehörhöiksi. Toivottavasti olemme oppineet jotain emmekä provosoidu ja hukkaa konseptejamme kun kakka alkaa lentää.

Oli masentavaa lukea miten moni oli Hesarin keskustelussa ja esim. Petri Salo -videon kommenteissa youtubessa Salon kanssa samaa mieltä somaleista. Keskustelussa menevät maahanmuuttajat, pakolaiset ja maahanmuuttajataustaiset suomalaiset synkeästi sekaisin. Pinnan alla suomalaisissa on valitettavan paljon muukalais-, hurri-, ja ryssävihaa. Kokoomuksen keskustelupalsta jouduttiin vähän aikaa sitten sulkemaan suomenruotsalaisvastaisten kirjoitusten takia. Toivotan sinulle tsemppiä ja kärsivällisyyttä blogisi kanssa.

Vaikka juttu on Kokoomukselle kiusallinen, uskon että Salo saa jupakasta lisää ääniä. Demareillakin on näille markkinoille omat täsmäaseensa, esimerkiksi turvapaikkashoppailusta saarnaava sisäministeri Rajamäki.

Anonyymi kirjoitti...

Kakka lentää tuulettimeen viime metreillä. Se on luonnonlaki.

Meikä tuli kuitenkin reippaasti eilen New Yorkista YL-konferenssista ottamaan ropinaa vastaan. Vielä viime syksynä ajattelin, että mun kannattaisi paeta vuorille vaalienalusajaksi, kun mussa tiivistyy kaikki vihreiden imagoriskit - paitsi tiukkapipoisuus.

Anonyymi kirjoitti...

Siis toi salaperäinen YL-konferenssi oli YK-konferenssi ja aiheena naisten asema, erityisesti tyttöihin kohdistuva väkivalta. Oon sekaisin jetlagista ja siitä loputtoman pitkästä kuvottavien faktojen listasta, jota vastaanotin: raiskauksia, seksiorjuutta jne.

Jussi kirjoitti...

Tervetuloa takaisin Tampereelle! Mitä jos kuitenkin nukkuisit ne jetlagit poies ennen kun menet sinne vaalimökille :-)