torstaina, toukokuuta 10, 2007

Hieno amerikka

Tiedämme television ja sanomalehtien perusteella että amerikkalaiset (Yhdysvaltojen asukkaat) ovat älyttömän lihavia, he ovat maailman pahimpia saastuttajia ja ampuvat toisiaan kouluissa ja kampuksilla. Amerikkalaiset sotivat eri puolilla maailmaa terrorismia vastaan, vaikka salamaniskut tappavat enemmän amerikkalaisia kuin terroristit.

Amerikkalaiset ovat tyhmiä ja heidän presidenttinsä vaikuttaa todella hölmöltä myös. Yli puolet amerikkalaisista uskoo edelleen että se oli Saddam, joka ne tornit räjäytti. Yli 40 miljoonaa amerikkaista kuuluu fundamentalistiseen kristilliseen oikeistoon, joka valtaa hyvää vauhtia republikaanipuoluetta.

Amerikkalaisissa elokuvissa ihmisten laseissa on mehun väristä litkua kun ollaan juovinaan punaviiniä - katsokaa itse, joka ikinen kerta. Eivätkö he muka tiedä miltä viini näyttää? Amerikkalaiset eivät ole vieläkään keksineet toimivaa äänestyskonetta ja presidentiksi valittiin toiseksi eniten ääniä saanut ehdokas. Silti he valvovat innokaasti vähemmän kehittyneiden maiden vaaleja. Amerikkalaisten terveydenhuoltojärjestelmä on maailman tehottomin ja oikeusjärjestelmä naurettava. Amerikkalaisten kansallispeli baseball on maailman tylsintä, löysän näköiset äijät lähinnä nojailevat mailoihinsa ja syljeskelevät naurettavan näköisissä housuissaan.

Ärsyttävintä amerikkalaisissa on se, että he aidosti kuvittelevat maansa olevan talo kukkulalla, kaikkien ihailun ja haaveiden kohde.

Koska Yhdysvallat on niin valtavan suuri maa, täytyy siellä olla paljon hienojakin asioita. Siellä ovat maailman parhaat yliopistot, rikas kirjallisuus ja kansojen yhteensulautumisen seurauksena mahtavaa musaa ja ruokia. Vaikka keskushallinto onkin mätä, siellä on satoja kaupunkeja ja kokonaisia osavaltioita, jotka ovat ilmoittaneet leikkaavansa reippaasti kasvihuonekaasupäästöjään.

Haluaisin lähteä joskus ottamaan selvää siitä hienosta Amerikasta, josta ei kerrota hesarissa tai A-studiossa. Siellä tapaisi varmasti myös todella fiksuja ihmisiä ja näkisi punapuita, isoja vaahteroita, mahtavia kanjoneita ja rannikoita. Siellä voisi kuunnella hyviä indie-bändejä, tavata ystävällisiä ihmisiä ja ihmetellä tekemisen meininkiä.

2 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Amerikka kaikkine ristiriitaisuuksineen on ihanan kiinnostava maa. Luulen, että eurooppalaisilla on ongelma amerikkalaisen kulttuurin (mahdollisimman laajana terminä ymmärrettynä) ymmärtämisessä, koska Yhdysvallat ei ole rakentunut samalla tavalla kansallisvaltioksi kun Euroopan maat pääasiassa ovat. Amerikkalaisuus rakentuukin hieman teennäisille ja rakennetuille ideoille, jotka kyllä sinänsä ovat varsin kannatettavia, lähinnä siis demokratia ja yksilönvapaus. Miten ne sitten ovat toteutuneet Yhdysvaltojen historiassa ja mitne ne toteutuvat siellä tänä päivänä onkin toinen kysymys.

Toivoisin kuitenkin, että Suomessakin osattaisiin erottaa toisistaan Bushin hallitus ja kymmenien miljoonien sitä vastustavien arvomaailma. Yhdysvalloissa todellakin asuu yli 300 miljoonaa ihmistä ja maa on niin monessa mielessä hajanainen, että "amerikkalaisista" puhuminen on vieläkin vaikeampaa kuin vaikkapa "saksalaisista".

Jussi kirjoitti...

Olipa hyvä saada asiantunteva kommentti, sinä kun olet siellä "Amerikassa" asunutkin. Juuri se ristiriitaisuus kiehtoo minuakin.

Se on niin iso maa että siellähän täytyy siis olla miljoonia ihan älyttömän fiksuja ihmisiä.

Sekin on todella kiinnostava puoli Yhdysvalloissa, että presidentin vaihtuessa (pian) vaihtuu hallintokin todella suurelta osin. Huonoimmillaan hallinnossa saavat palkintovirkansa uuden pressan rahoittajat. Jämähtämiseltä kuitenkin vältytään ja linjanmuutos todella näkyy.

Suomen ministeriöissä istuvat samat kepu-sd-kok kabinettiherrat vuosikymmenestä toiseen kertomassa ikäviä totuuksia kultakin hallinnonalalta, ennen kuin poliitikot pääsevät edes yrittämään linjaamista. Meilläkin pitäisi joskus kokeilla vastaavaa tuuletusta.