torstaina, syyskuuta 27, 2007

kypsä iskyyteen

- Iskä, mustamakkaraa! Iskä, mustamakkaraa!
- Mä oon sun isi.
- Iskä!
- Isi.
- Iskä!
- Isi!
- Iskä, hähähää!

Kaksivuotiaan kanssa kinastelu on suunnilleen yhtä hyödyllistä kuin digiboksikauppiaan jututtaminen. Joka tapauksessa, minusta on tulossa tamperelaisiskä. Vähemmästäkin tulee ihmiselle identiteettikriisi.

Jokainen isäksi tuleva joutuu pohtimaan paitsi lapsen nimeä, myös omaa uutta kutsumanimeään. Alun perin puntaroin isän ja isin välillä. Vaimoni tuomitsi isän liian virallisena, ja kuten useimmiten, kallistuin hänen kannalleen. Nyt lapseni ovat tamperelaistumassa ja heistä on myös tulossa vääjäämättä tampereenkielisiä. Heidän päiväkotikavereillaan on iskiä.

Olen pitänyt iskää jotenkin teennäisenä, isää, faijaa ja isiä jotenkin veltompana. Iskältä saa pummattua kottia viikkorahaan helpommin kuin isiltä tai isältä. Sitten ostetaan salaa röökiä, ei iskä mitään huomaa. Ei helvetti, minustahan ei mitään löllöiskää tule.

Paljasjalkainen tamperelaisvaimoni kertoi iskän olevan lämminhenkinen ja välitön ilmaisu, suorastaan kohteliaisuus. Hän käytti kieltämättä hyvänä esimerkkinä ystävättärensä lämmintä ja kaverillista iskäsuhdetta. Olen sulatellut iskää nyt pari päivää eikä se enää tunnu niin kamalalta. En silti ole vielä aivan kypsä iskyyteen.

Omia vanhempiani aloimme veljeni kanssa kutsumaan etunimillä, koska niillähän hekin kotona toisiaan kutsuivat. Meille selvisi vasta hieman isompina, että tässä oli monien mielestä jotain hyvin arveluttavaa. Enimmäkseen on epäilty (enemmän tai vähemmän peitellysti) perhesuhteidemme olleen muodollisia, autoritäärisiä tai etäisiä, mitä pidimme naurettavana. Joku jopa tiedusteli varovasti olivatko vanhempamme kenties taistolaisia, kun perheessämme näin eriskummallisesti kumottiin perhetraditioita.

Sittemmin vanhemmilleni on ollut tärkeää olla isä ja äiti, mikä on ihan sopivasti jäänyt isovanhemmuuden ja uusien nimien jalkoihin. Monikon kolmannessa olen yleensä puhunut mutsista ja faijasta, kuten vanhempanikin puhuivat omista vanhemmistaan.

Mutta se iskä. Eivätpä lapseni ainakaan isoina psykiatrin sohvalla kertoisi "iskän olleen kylmä ja etäinen", lause kun on jo sisäisesti mahdoton. "Iskä oli sellainen... nahjus" on jo ajatusrakennelmana mahdollinen, mutta iskästä puhuminen verrattuna isään sisältäisi anteeksiannon mikäli vaimoani on uskominen...

Ehkä on parasta antaa niiden syödä mustamakkaraa ja olla tyytyväinen siihen että juoksevat kädet ojossa vastaan ja omakseen tuntevat.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Lapselle ei voi kukaan muu sanoa, mikä on heidän rakkaimpien ihmistensä ja unilelujensa nimi. He tietävät sen itsestään ja siihen ei kannata tietämättömien vanhusten sekaantua.

T: Isi-Kasvi

Sini Terävä kirjoitti...

Ei iskässä ole mitään pahaa. Ja sitä käytetään Tampereen ulkopuolellakin (nimim. Riihimäellä kasvanut). Oltiin tosin siskoni kanssa vähän lapsiasi vanhempia, kun kyseiseen nimitykseen siirryttiin. Isi oli niin lapsellinen=). Iskä on tuttavallinen, turvallinen ja hauska. Siinä ei ole virallista pönötystä kuin isässä. Ole vaan ihan ylpeä siitä=).

Anonyymi kirjoitti...

Voi miten tuttua! Omassa perheessäni oli ehdottomasti äiti ja isä. Pidin aina "isiä" jotenkin löllönä ja tahdottomana olentona. Isä sen olla piti. Nyt itse äitinä tai äiskänä (kääk) olen huomannut, että perheemme iskä on ihan hyvä pitämään lapsista jämäkkääkin huolta. Onpa meillä mämmikin (mäntsälän mummi) eli Memma (kun "mämmi" ei kuulemma pidä nimestään).

Ei tässäkään nimi miestä pahenna, jos ei mies nimeä : D