Näin varastoit rasvaa tehokkaammin! Eroon lihaksista, rasvaa tilalle! Kevään tehokuurilla verenpaine ylös ja fiilis alas! Kellumiskuntoon kesäksi! Sulata paastolla muskelit pois!
Näitä otsikoita tuskin nähdään naistenlehdissä, koska ne eivät kerro totuutta lahdutuskuureista. Naistenlehdet ovat terveyden vihollisia. Ne kertovat milloin on aika syödä blinejä, herkutella ihanalla suklaalla ja viineillä tai hemmotella itseään herkullisella karitsanpaistilla. Kun on ensin mäsäytetty, kehotetaan seuraavalla sivulla kokeilemaan uutuusdieettiä jolla Satu Julkkiskin laihtui. Naistenlehdet eivät kerro tasaisen terveellisestä elämästä, koska se on tylsää. Kansien sankarittaret ovat kerralla paljon laihtuneita julkkiksia, jotka voidaan laittaa kanteen taas parin vuoden päästä kun he ovat lihoneet ja laihtuneet uudestaan. Kyllä, lähes kaikki kuurilaiset lihovat takaisin.
Aiemmin pidin tätä höhlänä, eilisen jälkeen vaarallisena. Kuuntelin podcastia elimistön aineenvaihduntaan liittyvistä lainalaisuuksista. Lääketieteen tohtori Kirsi Pietiläinen pudotteli simppeliä faktaa, joka sai ihmettelemään miksen ole tiennyt tätä aikaisemmin. Minäkin tiesin kokemuksesta paaston aikana painon hieman putoavan. Kukaan luontaistuotekauppias ei ollut kertonut sitä että elimistö käyttää paaston aikana ravinnokseen lähinnä lihasta. Viikon paastolla ei rasva ehdi juuri palaa, mutta lihaskudos pilkkoutuu hurjaa vauhtia. Paaston jälkeen elimistö korjaa tilannetta varastoimalla tilalle ensisijaisesti rasvaa. Apua!
Tässä ei sinänsä ole mitään ihmeellistä, evoluutio on koulinut kehon varautumaan nälänhätään, jota paasto ja tiukka lahdutuskuuri sille edustavat. Paastoaminen ja nopeatahtinen laihduttaminen ovat tehokkain tapa koulia kehonsa huipputehokkaaksi rasvanvarastointikoneeksi. Jojolahduttamisen (paino vaihtelee yli 5 kg edestakaisin) seurauksena elimistö sopeutuu "kiusaamiseen" opettelemalla varastoimaan rasvaa tehokkaammin, samalla tuppaa mm. verenpaine nousemaan. Toinen esi-isiltä peritty eloonjäämisvietti on ruuan ahmiminen matalalla energiamäärällä kärvistelyn jälkeen. Vaikka en olekaan laihduttanut paastoamalla, olen langennut paaston jälkeiseen ahmintaan ja sen jälkeiseen morkkikseen.
Laihdutuskuureilla laihduttaminen tulee kerta kerralla vaikeammaksi ja fiilis huonommaksi. Taitaa olla parempi vaikka pysyä tasaisen ylipainoisena kuin jatkuvasti laihdutuskuurilla.
Pietiläisen mukaan yhdeksän kymmenestä laihduttajasta lihoo vähintään entisiin mittoihin kahden vuoden sisällä. Jos laihdutuskuurin aikana ei ole harrastanut liikuntaa, on samanpainoisessa kropassa enemmän rasvaa ja paljon vähemmän lihasta kuin ennen kuuria. Seurauksena on yleinen elinvoiman hupeneminen.
Menestyksekäs laihduttaja ajattelee voivansa höllätä "kuuria" kun paino on pudonnut. Valitettavasti paluuta entiseen ei ole, koska uusi kevyempi keho tarvitsee vähemmän energiaa kuin entinen. Eihän se mikään uutinen ollut että ainoa tapa on muuttaa pysyvästi jotain syömisessä, juomisessa ja liikkumistottumuksissa. Pietiläisen tiedot laihdutuskuurien vaikutuksesta kehoon ja mieleen olivat sen kuuloisia, että laihdutuskuurit pitäisi kieltää kansanterveydellisistä syistä!
YLE radio:
4 kommenttia:
Jep, jep.
Antti Aro (tuttu mm. KTL ravitsemusosaston johtajana & pohjoismaiset ravitsemussuositukset uudistaneesta työryhmästä) kommentoi joskus taannoin Hesarille hauskasti "ihmedieetteihin" liittyvää kysymystä: Onko asiantuntijoiden keskuudessa erimielisyyttä ihmedieettien toimivuudesta? toteamalla vain, että: "_Asiantuntijoiden_ keskuudessa asiassa ei ole mitään erimielisyyttä." (tjsp)
Sanoit hyvin, että "Eihän se mikään uutinen ollut että ainoa tapa on muuttaa pysyvästi jotain syömisessä, juomisessa ja liikkumistottumuksissa."
Epämiellyttävä totuus. ... Jos totuuksia nyt ylipäänsä on olemassa.
Jaakon kommenttiin voisi vielä lisätä, että se on samalla epämiellyttävä, että ihana totuus.
Voimme siis vaikuttaa kuntoon ja painoon - ihan itse.
Kuntokärpäsen herääminen elämän puolivälissä on mahdollista vain omien korvien välissä. Siitä se sitten lähtee. Ruokien ja juomien analysointi ja hyvän olon tunteen maksimointi. Toivottavasti.
Hyvä kun katsot asiaa tuolta kannalta Susanna, painonhallinta herättää enimmäkseen samankaltaisia mielleyhtymiä kuin vaikka juurihoito. Hyvän olon maksimoinnistahan siinä pitäisi olla kyse.
Elinvoimaisempi olo on niin mahtava että kyllä sitä kannattaa tavoitellakin. Siihen on tietty monta tapaa, jotkut kehuvat nopeiden hiilarien vähentämisen vievän väsymyksen, liikunnan jälkeisen hehkun tuntevat useimmat.
Tuli mieleen tästä postauksesta, että alkoi tehdä mieli taas niitä Nistin lärpäkkeitä, joita syötiin silloin sen futiksen loppuottelun kera. B-)
Lähetä kommentti