torstaina, tammikuuta 26, 2006

Kohti luokatonta yhteiskuntaa

Työväen presidentti vs. sinivalkoinen koko kansan presidentti, siinäpä kysymys.
Kokoomus on ottanut työväen presidentti-idean ruotsalaisilta aateveljiltään, Moderaterna-puolueelta, joka on nostanut reilusti kannatustaan viime aikoina. Jyrki Katainen ilmoitti Kokoomuksen menevän samalla työväki-teemalla ensi eduskuntavaaleihin. Kataisen mukaan kokoomuksessa halutaan eroon perinteisestä luokkayhteiskunnasta. Sauli kertoo että vastakkainasettelujen aika on ohi.

Tämä ei ole mikään uusi veto, samoilla sanoilla kampanjoivat brittikonservatiivit 1990-luvun alussa, kun John Major halusi tehdä Iso-Britanniasta luokattoman yhteiskunnan. Majorin aikaan eivät luokkaerot olleet mihinkään hävinneet. Päinvastoin, thatcherismin jäljiltä maahan oli vakiintunut pitkäaikaistyöttömien köyhälistö ja uusi asiantuntijaeliitti oli noussut huipputuloineen vanhan rahan rinnalle yläluokkaan. Suomessakin on köyhien ja rikkaiden välinen ero levinnyt ja vastakkainasettelut ovat kaikkea muuta kuin ohi. Luokkaerojen vähättely kuuluu kuitenkin porvaripuolueiden intressiin, on aina kuulunut. Köyhille terveisiä: älkää marisko jos rikkaat rikastuvat, kyllä siitä teillekin murusia putoilee.

Tony Blair syrjäytti konservatiivit vieden työväenpuolueen reilusti vasemmalta keskelle. Ruotsissa ja Suomessa pitkään hallinneet demarit ovat samalla tavalla vieneet porvareilta elintilaa epävasemmistolaisella politiikalla. Mikäs on viedessä kun vasemmalta ei löydy kunnon haastajia. Demarit voivat jatkossakin luottaa siihen että heikoimpia ei tarvitse puolustaa, koska he (siis köyhät, nuoret, kouluttamattomat ja työttömät) eivät Suomessa äänestä. Brittityöväenpuolueen tavoin demarit on asuntovelallisten ammatti-ihmisten, siis keskiluokan puolue. Demarit ovat antaneet kättä pidempää Vasemmistoliitolle vaikka kuinka paljon: veronalennukset, Fortumin optiot, lakonmurtamislaki, varallisuusveron poisto jne. mutta vasurit häviävät silti joka vaaleissa. Vasemmistoliiton ahdinko syvenee entisestään kun ay-äijien ihmiskilpenä "kidutuspyörässä" kärvistellyt karismaattinen Suvi-Anne Siimes lopettaa puheenjohtajuutensa.

Nyt on sitten porvareiden vuoro hämmentää. Kokoomus ja Moderaterna meinaavat loikata oikealta reippaasti demareiden tontille työväen ja kotimaisen työn asialla. Kokoomus meinaa myös julkaista ennen ensi vaaleja oman energiaohjelmansa ja profiloitua Kataisen johdolla ympäristöpuolueena. Saulikin on muuttanut mielensä ilmastonmuutoksesta thaimaalaisessa sähkötolpassa roikuttuaan, hyvä niin. Saapa nähdä miten porvareiden muuttumisleikki ympäristöystävälliseksi työväenpuolueeksi onnistuu. Suomessa oikealta ohituskaistalta ei ole muita tulijoita kuin Perssuomalaiset. Hui.

Ei kommentteja: