perjantaina, kesäkuuta 16, 2006

Älymystön sylikoira

Yrittäessäni myöhäisteininä esiityä jonkin sortin älykkönä, ei jalkapalloinnostuksesta kannattanut kovin paljoa elämöidä. Toisaalta siihen aikaan Espoossa viiden pennin älykköyteen olisi riittänyt aika vähän: runouden suhteen pari säkeistöä Doorsia, älykkömusiikiksi Stingiä, lukemiseksi melkein mikä tahansa kaunokirjallisuus ja päihteeksi joku erikoisempi väkijuoma, esimerkiksi grappa.

Ajat ovat muuttuneet, nykyään jalkapallo on sellaisessa asemassa että wannabe-älykkökin voi sitä aivan avoimesti diggailla. Suomalainen miesälymystö on tasoittanut tietä jalkapallolle jo pitkään, esimerkiksi kirjailija ja azzurri-tifoso Jukka Pakkanen, Claes Andersson, Jukka Virtanen ja Åke Lindman ovat tunnettuja jalkapallofaneja. Svengaavaääninen Jukka Pakkanen opetti viimeistään Italian MM-kiasatudiossa suomalaisille, että Pier Paolo Pasolinin mielestä vuoden maalintekijä olisi pitänyt julistaa vuoden runoilijaksi ja että Albert Camus oli omasta mielestään oppinut jalkapallokentällä kaiken minkä tiesi filosofiasta tai moraalista.

Onhan se hienoa että futisinnon takia ei enää tule leimatuksi täydeksi pöntöksi ja että suomalainen mies voi sanoa maalia ihanaksi ja syöttöä kauniiksi. Homma on kuitenkin menossa liian pitkälle. Nuoremman polven melkein-älyköt hokevat sitä pasolinijuttua ja Camusia koko ajan ja jalkapallosta haetaan merkityksiä ja sisältöjä jo todella kaukaa. Nuorelle pintaälykkömiehellä alkaa olla pikku pakko tunnustautua tai tekeytyä futisdiggariksi. Älykköjalkapalloilija Aki Riihilahti ja toimittaja Peter Nyman neuvovat kolumneissaan miten ummikko voi selvitä futiskisoista kasvojaan menetämättä. On sitä joku ehtinyt minultakin kysyä. Hieman mietittyäni vastaukseni on: parhaiten ummikko selviää kisoista telkkua avaamatta ja tietämättömyyttään häpeämättä. Vaikka jalkapallo onkin pelien kuningas, ei sillä ole filosofian kanssa muuta yhteistä kuin Socrates.

Vasemmistoliiton toivo Paavo Arhinmäki on ottanut itselleen melkoisen tavoitteen, hän yrittää olla samanaikaisesti lad ja älykkö. Poliittista painoarvoa hän on sanonut hakevansa keskikehoa rakentamalla. Tämä tavoite onkin jo toteutunut. Ladmaisyys tepsisi perinteiseen työväenmieskohderyhmään ja älykköys puolestaan vasemmistonuorisoon ja naisväkeen.
Paavo tietää paljon jalkapallosta, odotan mielenkiinnolla miten hänen lad-älykkö-hankkeensa kanssa käy.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kasvonsa voi menettää katsomalla jalkapolloa.

Matti kirjoitti...

Haha! Kesäkuussa alkaakin varsinainen älyleiri!

http://en.euro2008.uefa.com/

Pitää varata pari iltaa, sohvapaikka, naksua ja älykkökaljaa!