torstaina, tammikuuta 19, 2006

Raitis elämä lapselle

Joka paikassa vouhkataan että lapsilla pitää olla liikuntaharrastuksia. Saavat urheiluseuroissa terveitä elämäntapoja ja pysyvät pois kadulta ja hankaluuksista, varsinkin pojat. Hyvässä lykyssä sieltä löytyy vielä se Miehen Malli, joka eskarista ja koulusta puuttuu. Paskat.

Uudessa Yhteiskuntapolitiikka-lehdessä esitellään tutkimus 13-18-vuotiaiden poikien alkoholinkäytöstä. Urheiluseuratoimintaan osallistuvat teinipojat läträävät viinan kanssa ahkerammin kuin muut. Mikään jymy-yllätys ei ollut että erityisen hanakoita happaman perään olivat jääkiekkojuniorit. Raittiita teinijääkiekkoilijoita ei tutkimuksessa löytynyt yhtään. Heidän mielestään juominen on miehekästä ja kavereiden paine juopotteluun oli korkein koska nössöyttä pitää valttää. Lapset ennemmin vaikka bändiin soittamaan, kyllä Ville Valo aina Olli Jokisen voittaa roolimallina.

Olen aina ollut sitä mieltä että jääkiekko on kaljatelttoihin sopivaa väkivaltaviihdettä ja jääkiekkoilijat ovat urpoja mällihuulia. Tämä katkeruus johtuu tietty siitä että espoolaiset jääkiekkojuniorit törkkivät rillipäistä nörtti-Jussia koulun ruokalan jonossa, veivät kaikki tytöt ja heittelivät mennessään nuuskamällit luokan kattoon. Mutta miettikää itse, tuleeko mieleen fiksua jääkiekkoilijaa? Suomen virallinen älykkö-jääkiekkoilija on Ville "harvahammas" Peltonen, joka on opiskellut kauppatieteitä, wow! Jos Ruudun veljekset vaikuttavat telkussa täysjärkisiltä silmälasit päässä, on sekin urheilutoimittajille vilpittömän ihastelun aihe. No, urheilutoimittajat eivät ole mitään toimittajien tähtiainesta, heille on hienointa päästä ralliauton kyytiin tai Teemu Selänteen kotiin.

ps. Kiitoksia palautteesta, olen toipunut vaalivalvojaisten kaatuilusta henkisesti, käsivarressa tosin on komea mustelma. Heidin kannustus piristi erityisesti .

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Asiaa. Moiset stereotypiat ansaitsevatkin kriittistä tarkastelua.

Tosin liikuntaharrastusten varauksettomassa suosimisessa on kyllä hieman käsitteet sekaisin; liikunta sinänsä on hyvästä, samoin ohjattu harrastuskin voi olla ihan jees, mutta ei kannata sivuuttaa sitä missä seurassa noita toimia harrastaa. Itse luistelin joskus teininä (mistä ei ole laisinkaan pitkä aika) useinkin illat kavereiden kanssa kiekkoa tai palloa huitoen. Se oli kivaa, sai raitista ilmaa ja porukassa oli mukavaa, eikä ollut mitään valmentajia tai jääkiekkoseuroja sotkemassa menoa. Eikä viinasta ollut edes puhe.

Minusta minkään asian harrastamiseen ei mitenkään välttämättä tarvita aikuisten vetämää järjestelmää. Jos tekeminen on mielekästä niin kyllä sitä teinit jaksaa itsekin organisoida kavereiden kesken... mikä pätee myös viinanjuontiin. Näytetään me aikuiset esimerkkiä.

Anonyymi kirjoitti...

Mutta missä voi enää luistella ja pelailla ihan vaan omaksi ilokseen kuten Osku nuoruudessaan? Ei, nykyään pitää kuulua seuraan, käydä treeneissä viisi kertaa viikossa, mieluiten aamulla kello viisi ja taistella paikasta seuran edustusjoukkueessa.