maanantaina, tammikuuta 29, 2007

kränää intternetissä

Helsingissä asuessa ikävä Tamperereelle helpotti aina kun luki Aamuporvarin yleisönosastoa. Siellä kitistään aidon paikallisjulkaisun tapaan nimimerkkien takaa milloin mistäkin mieltä kaihertavasta aiheesta, vaikka siitä että naapurin mies kolaa lumensa väärään paikkaan. Ettei tarttis tehrä naapurin miähen kanssa asiasta turhaa numeroo. Mieleen palaa Fakta Homman sketsi, jossa Hotelli Rosendahlin pihasta grillaamasta häädetyt Pirre ja Hansu kirjoittavat mielipidekirjoituksen nimimerkillä "yksi kaikkien puolesta ja tunnelma pilalla".

Minulla eivät hermot kestä Internetin keskustelufoorumeita. Kun ihmisten välisestä viestinnästä 90 % on sanatonta viestintää, on verkkokeskustelu minusta suunnilleen yhtä houkuttelevaa kuin akvarellimaalaus sinipiialla. Viestinnän nyanssien puute kärjistää foorumikeskustelut naurettaviin mittasuhteisiin, oli kyse sitten politiikasta tai savenvalannasta.

Sinikka Nopola esitteli kirjoissaan riemastuttavat ilonpilaajat, perushämäläiset Eilan ja Rampen. Nopolan hahmoissa ei ole mitään liioittelua, alla aitosuomalaista nettikränää hämäläisittäin Aamuporvarin keskustelupalstalta, aiheena on latujen kunto Tampereella:

Kävelijä: Mene sinne lappiin sitten hiihtämään ja pysy siellä. Nyt ollaan Tampereella.

hoh hoijaa: Katteleppa uusia reittejä itsellesi siksi aikaa kun me muut hiihdetään.

Kävelijä: Loputkin ladut pitäisi hiekoittaa, että siellä olisi parempi kävellä/pyöräillä! Ihmiset eivät tunnu tajuavan, että suurin osa kansasta ei edes omista suksia ja vihaa hiihtämistä!

Terve ikämies: Hiihtämisen pitäis olla Suomessa pakollista kaikille 5-25 v jos vaan on lunta. Ja maaseudulla koulumatkat hiihtäen.

juoksija: Hiihtäminen (varsinkin pertsa) on täysin typerää. juuri tuossa eilen ohittelin perinteisen miehiä juoksemalla.

Kovampaa ja kovempaa: Kuule me ollaan hiihdelty jo silloin kun sinä et liikunnasta tiennyt viellä mitään. Ja järvien jäällä. Älä sinä tule suutasi soittaan. Hyvä se sinunkin on juosta vimpan päälle uusilla lenkkareilla , adidakset niskassa ja sykemittasi ranteessa sileellä asfaltilla. Jatka siittä.

Snow King: Älä nyt poika naurata, tällaiset jyrätyt kovapohjaiset ladut ovat nykyajan vouhotuksia.

hohhoijaa taas: Mene sinä niille hiekoitetuille tienversillesi polkemaan. mutta älä tunge itseesi muiden lajien alueelle pyöräs kanssa.

hoh hoijaa: Kuule se kävely ei satu kiinnostaan kun ylipainoisia hitaasti eteneviä tossukoita.

Lopeta jo poru: Keksippä niitä uusia reittejä jo itelles niin me sillä aikaa hiihdellään. Jookos?

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Paikallislehti Nivala-lehden, joka ilmestyy kepun syvillä sydänmailla, mielipideosasto on vähintäänkin samaa osastoa.

Siellä aniharva kirjoittaa omalla nimellään - useimmat, jotka niin tekevät, eivät asu Nivalassa - ja tyyli on "sinä joka veit potkukelkan porstuan pielestä, tuo se heti takaisin tai ei hyvä heilu". Kirjoitukset ovat noin 97-prosenttisesti sävyltään käskeviä tai uhkailevia. En sitten tiedä, ovatko kirjoitusten uhkaukset tehonneet; niiden mahdollisista tuloksista ei ole julkaistua tekstejä.

Itse asiassa joulun alla oli jopa "uutinen" - siis toimittajan kirjoittama juttu - siitä, kuinka jonkun talon portailta oli viety toinen joulukinkku, joka oli astiassa. Haastateltava päivitteli, ettei kyseessä voi olla eläin, koska pytyn päällä on painava kivi ja "näin on tehty meillä monen kymmenen vuoden ajan". Sitä en tiedä, miksi kinkut ulkona olivat.

Ja sitten luonnollisesti "sitoutumattomassa" lehdessä sallitaan myös kaikkien vaalien alla erinäinen uhkailu ja haukkuminen mielipidekirjoitusten muodossa nimimerkin takaa. Edesmenneen päätoimittajan mielestä sillä tavoin edistettiin keskustelua vaalien alla. Hän oli kuollessaan hikisesti 40-vuotias.

Anonyymi kirjoitti...

Kinkut olivat olleet ulkona tietenkin sen takia, että ne eivät veisi tilaa jääkaapista.

Yleensä kinkut asustelevat luppoaikansa porstuassa, mutta ehkä ulkoeteinen oli kyseisessä talossa lämmitetty ja sen vuoksi viileävarastoksi sopimaton.

Anonyymi kirjoitti...

Latujen roskaisuus ja ladulla kävelijäthän ovat mitä luonnollisin närkästyksen aiheuttaja! Etenkin nyt, kun talvi on niin lyhyt. En tosin ole vissiin koskaan päässyt ihan siihen pisteeseen asti, että olisin purkanut tunteeni yleisönosastoon/nettiin aiheesta. Ladulta kotiin palattua kun oikeamielinen kiihko yleensä pääosin haihtuu hien mukana. Ja sitten on tietysti niitä päiviä, jolloin itse tulee kävelleeksi luistelu-uralla. Ongelman tiimoilta voisi oikeastaan perustaa yhdistyksen: "Reippailijat puhtaan uran puolesta".

Anonyymi kirjoitti...

Järjestin Vihreä vaikuttaja -koulutuksen Ylöjärvellä pari vuotta sitten. Paikalla oli paikallislehden toimittaja kouluttamassa mielipidekirjoittamisesta. Hän esitteli lehtensä juttuja. Klassikko oli teksti, jonka otsikko oli "Älähdys" ja kirjoittajana "Orava". Toimittaja piti kirjoitusta ihan asiallisena. :)

Mitä tulee latuihin, niin mä olen juuri printtaamassa kylttiä "Älä tallo latuja", jonka viritän ladun varteen viikonlopun hiitoretkellä. Ehkä mun pitäisi muuttaa Ylöjärvelle...

Anonyymi kirjoitti...

Aamulehtihän ei tarvitse edes mielipideosastoa, kun Moron toimitus kykenee saavuttamaan saman tason ihan ammattilaisvoimin.