perjantaina, joulukuuta 09, 2005

Futiksen hyvät pahat ja rumat

Töissä on on ollut ilo tavata sivistyneitä ihmisiä, siis sellaisia jotka tietävät paljon jalkapallosta.

Perussuomalaisten Timo Soini tuntee brittifutista laajasti, hän on rähinäjoukkue Millwallin kiihkeä kannattaja ja käy paikan päällä säännöllisesti pyhiinvaellusmatkalla. Perunanenäinen ja perusreiskan oloinen Soini varmaan sulautuu fanikamppeissaan Millwallin kannattajapubiin ladien sekaan. Eivät taitaisi uskoa että kaveri on siviilissä puoluejohtaja ja presidenttiehdokas.

Paavo Arhinmäki puolestaan kirjoittaa Kansan Uutisiin veikkausvinkkejä. Hänellä on kunnioitettava missio tuoda esiin vasemmistonäkökulmaa jalkapallosta. Lounaalla selvisi mm. että Italian Serie A:n vasemmistolaisin joukkue on AS Livorno Calcio, jonka kannattajat laulavat otteluissa Kansainvälistä ja punaliput liehuvat. Joukkueen ykköstähti, Serie A:ssa viime kaudella 22 maalia mättänyt Christiano Lucarelli on tiukka sosialisti. Häntä ottavat aivoon jalkapalloon pesiytynyt kapitalismi ja pelaajien kiinostus kalliisiin kelloihin ja autoihin.

Historia tuntee liudan poliittisesti aktiivisia jalkapalloilijoita. Kolmannen maailman maissa heistä moni on nostettu urheilumistereiksi kuten Pelé ja Roger Milla. Goerge Weah hävisi vastikään Liberian presidentinvaaleissa Afrikan ensimmäiselle naispresidentille Ellen Johnson Sirleafille.

Espanjassa moni futistähti on kunnostautunut fasistien mannekiinina, nimekkäimpänä Real Madridin ja fasistiultrien ikoni Raul. Vasempaan päin kallellaan ovat puolestaan mm. Fidel Castron kaveri Diego Maradona ja Ivan Zamorano. Ranskan Lilian Thuramia, vaimoni suosikkifutaajaa, epäillään myös vasemmistolaiseksi, sillä hän on intellektuelli ja Le Monde Diplomatique-lehden tilaaja. Epäilen kuitenkin vaimoni Thuram-innostuksen johtuvan muista tekijöistä.

Kuuluisin vasemmistolainen jalkapalloilija lienee silti Länsi-Saksan legendaarinen Paul Breitner, joka oli niin hyvä että hänet oli pakko ottaa mukaan maajoukkueeseen avoimen maolaisista mielipiteistä huolimatta. Breitner muistetaan myös muhkeasta afrosta, viiksistä ja pulisongeista, sekä liian pienistä urheilushortseista.

Norjalaisen "robottifutiksen" isä Egil Olsen, on tietty vankka marxilainen. Ei ihme että hänen pelifilosofiassaan yksilö on pantu järjestelmän pelinappulaksi.

  • Voittajasaitti: uglyfootballers.com. Täältää löytyvät erikseen mm. Englannin kaikkien aikojen rumimmat pelaajat, takatukat ja pulisongit!

Ei kommentteja: