sunnuntaina, joulukuuta 04, 2005

Säpinää ja tärinää työpaikolla

Olen ollut sitä mieltä että työtavat menevät yhä älyttömämmiksi. Sunnuntain Hesarista sain vahvistusta uskolleni, jenkkitutkimusten mukaan tietotyötä tekevällä konttorirotalla on työpäivän aikana yhtenäistä työaikaa enintään 11 minuuttia ilman keskeytystä. Keskeytyksen jälkeen rytmiin pääseminen kestää 25 minuuttia, mutta eihän semmoista aikaa siis olekaan. Jopa 40 % työajasta menee siihen että mietitään mitä ollaan tekemässä. Siis päälle kolme tuntia päivässä?!! Ihmisen aivoja kun ei vaan ole tehty moniajoa varten.

Työpaikoilla on helvetinmoinen pörinä, puhelimet soivat, kalenterit täyttyvät ja meiliä plompsahtelee ruutuun. Siitä sitten ihmisille maksetaan ja kansantalous muka pyörii tällä pöhinällä, ei tässä oo mitään järkeä. Nyt on todistettu ettei sillä ole paljoa tekemistä oikean työn tai ainakaan tehokkaan työn kanssa, ha!

Vihaan sähköpostia enkä suostu hyväksymään sitä että sitä pitäisi lukea koko ajan. Kyllä ne sitten soittaa jos on jotain oikeesti tärkeätä. Jos aamulla ensimmäisenä työhön mennessä avaa sen ärsykkeiden pandoran lippaan niin voi sanoa hei hei ajattelua vaativille hommille loppupäiväksi. Ajattelua vaativa työ - on siinäkin termi. Varastolla trukilla ajellessa saattoi jättää aamulla aivot narikkaan, mutta nytkin huomaan puhuvani erikseen ajattelua vaativasta työstä. Sitä pitää tehdä aikaisin aamulla ennen kuin puhelin soi tai duunikaverit tulevat toimistokuukkeloimaan.

Pitää ruveta itsekin miettimään että milloin kannattaa keskyttää jonkun työnteko jollain pösilövitsillä. Viisainta olisi tehdä ja antaa toisten tehdä rauhassa ja pitää pitkä ja hullutteleva lounas. Lounastaminen on ehdottoman aliarvioitua hommaa. Herjaa heittäessä ja asioita ruotiessa pääsee kaiken sälän yläpuolelle ja saa uusia ideoita. Palatessani työpöydän ääreen muistan taas paitsi mitä olen tekemässä, myös miksi olen tekemässä. Tämän oivalluksen jälkeen asiat tuntuvat taas luistavan aivan eri tavalla. Myös parhaat ideat eivät ainakaan minulle synny ikinä näppiksen ääressä vaan päämäärättömässä ja pöhkössä jutustelussa työkavereiden kanssa.

Jos minä olisin diktaattori, kieltäisin sähköpostin jatkuvan aukipitämisen ja lounaan pitäisi kestää vähintään kolme varttia!

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tuli vaan mieleen, että kirjotatko tätä blogia mahdollisesti työajalla?

Jussi kirjoitti...

No en tietenkään, mistä sulle tommoista tuli mieleen ;-)

Anonyymi kirjoitti...

Jukan kannattaisi ennen nasevaa kuittailuaan muistaa, että kaikki eivät ole 8-16 konttorirottia. No, kirjoittaja oli jo vastannutkin, mutta huomiona, että jotkut meistä tekevät töitä myös öisin.